16 Temmuz 2023

Sırbistan'da Yaşamak

Parlamento Binası

Çok uzun bir aradan sonra yeni bir yazı ile karşınızdayım. Bu geçen sürede elbette gezdiğim, gördüğüm güzel yerler oldu. Ancak hem hayatımdaki köklü değişiklikler, hem de gezi bloglarının yerini artık vlogger'ların ve youtuber'ların almasıyla birlikte gelen geri kalmışlık hissinin yarattığı motivasyon düşüklüğü nedeniyle bir türlü kalemi elime alamadım. Sonra düşündüm de, faydalanan olursa ne mutlu bana, olmasa da benim için neden bir günlüğe(veya aylık yıllık demek daha doğru olabilir) dönüşmesin ki?


Köklü değişikliklerden bahsetmek gerekirse; 2020'de evlilik, 2021'de ülke -ve doğal olarak şirket değişikliği- süreçlerinden geçtim. 5 ay önce de babalık duygusunu yaşadım. Beklenildiği gibi gezilerim eskiye nazaran azaldı. Ama blog konseptim belki de ilerde "Çocuklu Gezmeler"e dönüşür. Kim bilebilir?

Şubat 2023


Gel gelelim, taşındığımız ve bahsetmek istediğim ülkeye: SIRBİSTAN. Türkiye'den ayrılma planları yaptığımız süreçte aklımızın ucundan dahi geçmemiş bir ülke. Yazılım mühendisleri denilince aklımıza çoğunlukla Hollanda, Almanya veya İngiltere gelir. Ama büyük bir teknoloji firmasının Sırbistan ofisinden aldığım güzel teklif bizi Belgrad'a getirdi. Karar vermeden önce yaptığım araştırmalardaki pozitif taraflar da buraya gelmemizde ikna edici oldu.

Daha fazla ayrıntı içerecek olan Belgrad'ı bir gezi yazısı formatında daha sonra paylaşacağım. Şimdi Sırbistan'da yaşama odaklanalım. 

Buraya 30 yıllık bir ülke desek yanlış olmaz. 90'ları yaşayanlar Yugoslavya'nın parçalanışını, Sırp-Hırvat ve Sırp-Boşnak savaşlarını, NATO'nun Sırbistan'ı bombalamalarını hatırlayabilir. Üzerinden sadece 30 yıl geçmesine rağmen, bir çok alanda ilerleme sağlamış ve ilerlemeye devam eden bir ülke. Mesela sporu takip ediyorsanız özellikle basketbol ve tenisteki başarılarını duymuşsunuzdur. İçinde bulunduğum IT sektörü için konuşmak gerekirse çok başarılı mühendislerle çalıştım. Güzel doğası ve tarihi dokusunun avantajıyla turizmde son yıllarda atak yaptı. Özellikle Türkiye gibi vize uygulamadığı ülkelerden yoğun bir ziyaretçi alıyor. 

Trg Republika (Cumhuriyet Meydanı)


Osmanlı'nın burayı 350 yıl kadar yönetmesinin de etkisiyle, Sırbistan Türkiye ile benzer bir kültüre sahip. Bir çok ortak kelimemiz var (cevrek, pogaca, para, kayısı, yok, yorgan, çay, corba...). Merak edenler için Wiki sayfası bile varmış. Yemeklerde et olmazsa olmaz. Meyhane kültürü burada da var (Yemek kültürü ile ilgili ayrı bir yazı hazırlamayı düşünüyorum). Tanımasanız bile göze göze geldiğinizde bir baş selamı verilir. Bunların yanında sokakların kirliliği ve korna çalmalar gibi olumsuz ortak yanlar da var.

Buraya ziyarete geldiğinizde zorlanacağınız noktalardan biri dil olacaktır. Sırbistan tam olarak bir Avrupa ülkesi değil. Uzun süre Rusya'nın da etkisiyle içine kapanık bir ülkeydi. Bu giderek değişse de İngilizce konuşma oranı çok düşüktür. Özellikle orta yaş üstü insanların çoğunluğu konuşamaz. Gerek vücut dili gerekse ortak kelimeler ile iletişim sorununu çözebilirsiniz.

2 yıl önce buraya geldiğimde 1 Türk Lirası(TRY) 11 Sırp dinarına(RSD) denk geliyordu. Şimdilerde ise (Temmuz 2023) sadece 4 dinara denk geliyor. Bu durumda ödediğiniz şeyleri TL'ye çevirdiğinizde pahalıymış gibi gelebiliyor. Ama geçen hafta Türkiye ziyaretinden döndüğümde, bizim ülkemizin de pek ucuz olmadığını, her şeyin dövize göre (hatta daha fazlasına) fiyatlandığını gördüm. Diyebilirim ki, Sırbistan'ın tercih noktalarından biri Avrupa'ya kıyasla ucuz oluşudur. 

Zavicaj Kafana


Sırplar hakkında insanlarımızın ilk yaptığı yorumlardan biri milliyetçilikleri üzerine. Ben 2 yıllık tecrübemde konu Kosova olmadığı sürece milliyetçiliklerine pek şahit olmadım. Osmanlı'nın burayı yüzyıllarca yönetmesini bazen gülerek veya dalga geçerek muhabbetini yapabiliyorlar. Dünyadaki milliyetçilik ve ırkçılık dalgasını düşünürsek, burada anormal bir durum gözlemlemedim. Hatta bizim ülkemizde daha yüksek olabilir.

Yugoslavya Müzesi'nden bir afiş


Sırbistan'la ilgili kaba bilgileri burada bırakayım. Yakın zamanda şehirler ve yeme-içmeler üzerine ayrı yazılar paylaşmaya çalışacağım.


© 2023 aylakrobot.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder