24 Aralık 2016

Brezilyadaki Son Durak : Belo Horizonte

Belo Horizonte, bh


Brezilyadaki son durağım Belo Horizonte şehri oldu. Bu yazıyı okumadan önce, Breziyanın genel olarak anlatıldığı  ilk durağımız olan Sao Paulo(SP) ile bir sonraki eğlence merkezimiz olan karnavallar şehri Rio de Janeiro yazılarını  okumanızı tavsiye ederim.

Minas Gerias eyaletinin başkentidir. Kısaca BH olarak duyarsanız şaşırmayın. Buraya Rio De Janeiro(RJ) dan otobüsle 7 saatte geldim. Bu defa Cometa firması ile geldim(80 reales) ama Itapemirim kadar memnun kalmadım. Ufak bir uyarı, ülkedeki şehirler arası otobüslerde klima çok yüksek derecede çalıştırılıyor. En sıcak yaz döneminde bile bu otobüsler için yanınızda uzun kollu bir şeyler bulundurmanızı tavsiye ederim. Otobüste askılı tişört ile titreyen tek kişi bendim:)

Bu şehir bir SP veya RJ kadar turistik değil. Hemen hemen hiç yabancıya rastlamazsınız. Buraya gelmemin asıl sebeplerinden biri buydu. Daha çok lokal insanların yaşadığı, doğal, ticarileşmemiş yerler daha fazla ilgimi çeker. Bir diğer sebep ise bir çok kez Türkiyede bulunmuş olan couchsurfingden arkadaşım Marcela ile bir araya gelebilmekti. 

Burada sadece 1,5 gün kalabildiğim için, diğer yazılarıma nazaran daha az rehbervari olacaktır. Gördüğüm kadarını aktarmaya çalışacağım.

Şehir merkezine Savassi adı veriliyor. Tepedeki fotoğraf bu bölgeden. Sanırım belediye binasıydı. Merkez küçük bir alan, yürüyerek yarım günde bitirebilirsiniz.

Belo horizonte, bh, praça do papa

Merkezdeki bana göre en önemli uğranılacak yer Mercado Central. Barlardan, hediyelik eşyalar, evcil hayvanlardan, manav ve kasaplara kadar her şey mevcut. Brezilyanın ana içkisi Cachaça nın en güzel çeşitleri buradaymış ben almadığım için çok pişman aldım, çünkü sonradan farketmiştim. 

belo horizonte, bh, mercado central


Merkezde güzel bir yemek yemek isterseniz size Cafe de Letras ı tavsiye edebilirim. Hem ambiansı hem de menüsü çok zengin. Sıkılmadan saatlerce muhabbet edip vakit geçirebilirsiniz. Fiyatları biraz tuzlu olabilir ama mekana değer. Aşağıdaki menüden ben pf do cafe yi denedim ve çok beğendim. Yanında da Brahma birası iyi gitti.

 

Şehri tepeden görmek isterseniz, mutlaka Praça Governador Israel Pinhero(eski adıyla Praça do papa) ya gitmenizi tavsiye ederim. Buranın merkezden yürüme mesafesi yaklaşık 40-45 dakika. Buraya yaklaştıkça daha zengin muhitlerle karşılaşacaksınız. Oldukça lüks villalar göreceksiniz. Aşağıdaki fotoğraf burdan bir kare.

belo horizonte, bh, praça governador israel


Şehrin en önemli öğelerinden biri yemyeşil olması. Bazıları küçük olsada 3 şehirde gördüğüm en güzel parklar buradaydı. (Tabi ki SP daki Ibirapuera nın hakkını yememek gerek). Bu şehir çok fazla patırtılı kütürtülü değil. Bu nedenle bu parklarda yürüyüş, dinlenme, muhabbet ve bol bol fotoğraf çekerek Brezilya gezinizin kafa dinleme yeri olarak düşünebilirsiniz. En önemli parklarışehir merkezindeki Parques Municipais ile daha tepede olan Julien Rien. 




bh, belo horizonte, parque municipais


bh, belo horizonte, parque julien rien

Futbolla ilgilenenler için, buranın en büyük kulüpleri Atletico Mineiro ve Cruzeiro. Ayrıca bu yıl ki dünya kupasına ev sahipliği yapacak şehirlerden biri.

Yazının başında da belirttiğim gibi, belki bir SP veya RJ kadar eğlenceli veya hareketli bir şehir değil. Ama bu şehir diğerlerine göre daha güvenli ve insanları daha sıcak. Riodan 7 saatte otobüsle gelmeye değer mi size kalmış artık:)


 Dipnot: Yazıdaki tüm fotoğraflar aylakrobota aittir.
© 2016 aylakrobot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder