07 Ağustos 2018

Uzupis Cumhuriyeti ve Ütopik Anayasası

litvanya, uzupis

Vilnius/Litvanya gezimde ilgimi en fazla çeken yer şüphesiz Uzupis Cumhuriyeti(Uzupio Res Publika) adı verilen ve ütopik bir anayasaya sahip olan özerk bölgeydi. Eğer Vilnius'a gitmemiş olsaydım muhtemelen hayatım boyunca böyle bir yerin varlığından haberim olmayacaktı. Yılların "çok gezen mi yoksa çok okuyan mı bilir" sorusunda bu defa yenen taraf çok gezen oldu.

Uzupis "resmi olmayan" bir cumhuriyet, yani Litvanya devleti tarafından tanınmıyor. Ancak devlet herhangi bir müdahalede de bulunmuyor. 1994'te kurulmuş bu cumhuriyet, barışçıl ve özgürlükçü topluluğla ilgi çekiyor. 11 kişilik minik bir orduya ve ütopik denilecek bir anayasaya sahip. Girişinde kocaman bir tabela vardır ve nehrin diğer tarafındadır.

vilnius, litvanya, uzupis


Melek heykelin cumhuriyeti koruduğuna inanılır ve bulunduğu meydan merkezidir. Vilnius'a gittiyseniz mutlaka görmeniz gereken çok güzel bir bölgedir.Bir çok sanatçı burada ikamet eder. Tarihini merak ederseniz bir google yapın derim. Gönlüm orda yaşayan biriyle sohbet edip daha çok şey öğrenmeyi isterdi ama sabah erken saatlerinde, turistler dışında kimsenin olmadığı bir zamanda gezdim. Kahve molası için girdiğim bir kafedeki şefle sohbet etmeyi denedim ancak buna pek açık görünmüyordu. Müşterileri de çoğalmaya başlamıştı.


Bu küçük cumhuriyeti meşhur kılan çoğumuza göre ütopik görünen anayasasıdır. Kaç dilde yazıldığını hatırlamıyorum(10 tane falandı sanırım). Bunlardan biri Türkçe'ydi. Aşağıda fotoğrafını paylaştığım anayasayı okuyunca sizin de yüzünüzde bir gülümseme olacaktır.


Bu 41 maddelik anayasada benim hoşuma gidenlerden birkaçı:

4. Herkes hata yapma hakkına sahiptir.
8. Herkes sıradan ve tanınmamış olma hakkına sahiptir.
13. Kedi sahibini sevmek zorunda değildir.
16. Herkes mutlu olma hakkına sahiptir
17. Herkes mutsuz olma hakkına sahiptir.
20. Hiç kimse, şiddet kullanma hakkına sahip değildir.
31. Herkes özgür olabilir.
34. Herkes yanlış anlaşılma hakkına sahiptir.
41. Teslim olma

© 2018 aylakrobot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder