07 Eylül 2017

Riga'dan Notlar

Riga, oldtown, old town

Tartu'dan sonraki durağımız, Letonya'nın başkenti ve Baltıkların en büyük şehri Riga olmuştu. Sadece en büyük değil en canlı ve güzel -gerçi güzel göreceli bir kavram- şehri de olduğu için, Tallinn ve Tartu'ya göre daha fazla turistle karşılaşıyorsunuz. Hem insan hem de araç trafiğinde bir artış görüyorsunuz. Fazla uzatmadan Riga gezi rehberimize başlayalım.

Ulaşım

riga, old town, bus, riga bus

Türkiye'den buraya direk uçuşlar mevcut. Yaklaşık 3 saat falan sürüyor sanırım. Ama burası bizim ilk durağımız olmadığı için, Tartu'dan yaklaşık 4 saatlik bir Luxexpress otobüs yolculuğuyla geldik. Otobüs fiyatı ise 16 Euro idi. Biz biletimizi direk otogara gidip aldık. Önce rezervasyona üşendik.

Her ne kadar Baltıkların en büyük şehri desek de, şehir merkezinde hiç ulaşım aracı ihtiyacı hissetmedik. Yürüyerek bitirebilirsiniz.

Letonya gibi burada da bir çok noktada ücretsiz wi-fi bulabilirsiniz. 

Konaklama


Tallinn ve Tartu'da olduğu gibi burada da AirBnb'yi tercih ettiğimden hostel ve hoteller konusunda fazla bir bilgi veremeyeceğim. Ama kiraladığım evi şiddetle tavsiye edebilirim. Ev hem Old Town a çok yakın hem de çok güzel dekore edilmişti. Ev sahibesi de çok sıcakkanlı ve yardımseverdi. Dileyen olursa bilgisini paylaşabilirim.

Gezme Tozma

riga, old town

Önceki 2 şehrimiz gibi Riga'ya da 2 gün ayırmıştık. Her ne kadar 2 günde tüm şehri gezebildiysek de buraya 4-5 güne kadar vakit ayrılabilirmiş dedik. Eski halini çok biliyormuşum gibi konuşmayayım ama gördüğüm kadarıyla tarihi dokusunu çok iyi korumuş bir şehir. Diğer bir çok Avrupa şehrinde olduğu gibi burada da Old Town'a dokunulmamış. 

Old Town(Town Hall Square)

riga old town, riga hall square

Her zamanki gibi ilk durağımız yine Old Town oluyor. II.Dünya Savaşında yerle bir olmuş bu meydanda gördüğünüz tüm yapılar tamamıyla sonradan tekrar inşa edilmiş. Riga'da en fazla fotoğraf çekeceğiniz nokta buralar olacaktır. Rengarenk yapılar ve kafe-restoraların yanı sıra, çevresinde müzeler, devlet binaları ve şehir konseyini barındırır. Fotoğrafta gördüğünüz devasa yapı, House of BlackHouse(Karakafalıların Evi) adı verilen; fuar, konser ve çeşitli etkinliklerin düzenlendiği ve Riga'nın semboli kabul edilen çok güzel bir mimariye sahip binadır. Burası aynı zamanda President Administration(Başkanlık Yönetim) binasıdır. 

Freedom Monument(Özgürlük Anıtı)

riga freedom monument, riga özgürlük anıtı

Letonya'nın bağımsızlığını sembolize den bu anıt, 1935 yılında tamamen bağışlarla yapılmış. Old City'e giderken karşınıza çıkacak, görmemeniz mümkün değil. Bizdeki Dolmabahçe Sarayı gibi bunun önünde de her zaman 2 asker nöbet bekliyor. Fotoğrafa aldanmayın, askerler anıtın diğer tarafında:)

The Three Brothers(Üç Kardeşler)

riga three brothers, riga üç kardeşler

Çok şirin 3 binadan oluşuyor. Tam fotoğraflık. Önündeki sokak dar olduğundan üçünü birden kadraja sığdırmanız zor olabilir. Ben bu sorunu karşı çarprazındaki sokağa girip çekerek çözdüm.

Riga'nın en eski binalarıdır. Yanyana olmalarına ve benzer mimari yapılara sahip olmalarına aldanmayın. Her biri farklı dönemlere ait. Biri 15. yüzyıla ait iken diğerleri 17 ve 18.yüzyıllara aittir. 

Latvian War Museum(Letonya Savaş Müzesi)

latvian war museum, letonya savaş müzesi

Müzelere nadiren giden bir kişiyimdir. Konu 2.Dünya Savaşı olunca buna gidilir dedim.

Letonya, Avrupa'da en çok savaş alanına dönmüş ülkelerden biridir(bir diğeri ise Polonya, onun yazısı da yakında). İsveçliler, Polonyalılar, Almanlar ve Ruslar bu ülkeye izlerini bırakmışlar. Bu müze ise, II.Dünya Savaşı sırasında Ruslar ve Nazi Almanyası arasında kalmış ve sonradan kendi ordularını kurmayı başlamış ülkenin hatıralarını, belgelerini ve diğer izlerini gösteriyor. 

latvian war museum, letonya savaş müzesi, riga

Bu müze aynı zamanda bugüne kadar gördüğüm I. ve II.Dünya Savaşlarını anlatan en güzel video görsellerine sahip müzeydi. Onu izlerken zaman su gibi geçti. Sonradan keşke videoya çekseydim diye kendime dert yandım.

Swedish Gate (İsveç Kapısı)

riga, swedish gate, isveş kapısı, riga isveç kapısı

Bazen sadece fotoğrafını çektiğimiz yerlerin derin bir tarihi olabiliyor. İsveç Kapısı da buna bir örnek olabilir. Old Town'a yürüme mesafesindeki bu duvardan kapı, ülkenin İsveç tarafından yönetildiği zamanlarda, 1698'de inşa edilmiş. Old Riga'da geriye kalan tek kapıdır. Şehrin en dar ama en atmosferik sokağına çıkar.

Riga Ghetto and Latvian Holocaust Museum (Riga Getto ve Letonya Nazi Soykırım Müzesi)

riga, riga ghetto and holocaust museum, latvian museum, nazi soykırım müzesi

Letonya'dan bahsetmişken Nazi soykırımından bahsetmemek lazım. Nazi katliamına en çok maruz kalmış ülkelerden biridir Letonya.

1941'de Nazilerin topladığı yahudilerin yaşadığı bu getto, ahşap binalardan oluşuyor. Bu binaların duvarlarında soykırımı gösteren fotoğraflar, belgeler ve bilgiler sergilenmiş.

riga, riga ghetto and holocaust museum, latvian museum, nazi soykırım müzesi

Alanda aynı zamanda, içerisinde hayatı kaybetmiş yahudilerin fotoğraflarının yer aldığı ve anıldıkları bir tren vagonu bulunmakta.

riga, riga ghetto and holocaust museum, latvian museum, nazi soykırım müzesi

riga, riga ghetto and holocaust museum, latvian museum, nazi soykırım müzesi

Bunun haricinde Ghetto'dan(yahudilerin toplanıldığı kenar mahalleler) örnek bir ev var ve içini gezebilirsiniz. Burayı gezmeden Riga'dan çıkmayın.


riga, riga ghetto and holocaust museum, latvian museum, nazi soykırım müzesi, ghetto house

Temple of the Holy Prince Alexander Nevskiy


Kutsal yerler ilginizi çekiyorsa ziyaret etmek isteyebileceğiniz bu Ortodoks kilisesi Riga'nın sembollerinden biridir. Rengiyle ve mimarisiyle çok ilgi çeken bir yer. İçerde fotoğraf çekmemize izin vermediler. 

Church of Mary Magdalena

riga, church mary magdalena, church

Doğu Avrupa'nın kiliseleri ve diğer kutsal yerleri genel olarak çok güzeller. Mary Magdalena Kilisesi de bunlardan biri. Riga'nın en güzel kiliselerinden biri kabul ediliyor. Benim gibi ilginizi çekiyorsa ziyaret edin derim.

Space Monkey(Uzay Maymunu)

riga, monkey, space monkey, astronaut sam

Sizi Sam ile tanıştırayım. Sam, 1950-1960 yılları arasında Sovyetlerin uzay test uçuşlarında kullandığı, insanlık için feda edilmiş 42 astronot hayvandan biri. Onu anmak için Riga'da heykeli yapılmış. Şehir merkezinin biraz dışında ama yine de yürüme mesafesinde. İlginizi çektiyse ziyaret edebilirsiniz.

Ve Diğer Yerler

Riga'da rastgele dolaşırken bile fotoğraflık yerlerle karşılaşacaksınız. Hedef yerlerinizi bitirdikten sonra keyfi olarak ara sokaklara dalın. Özellikle çok ilgi çekici bina ve sokaklarla karşılaşacaksınız. Riga, Avrupa'da Art Nouveau mimarisinin en zengin olduğu şehirlerden biridir. 

Şehri panoramik görmek isterseniz Rusların yaptığı muhteşem Panorama Riga Observation Deck'i ziyaret edebilirsiniz.


riga, Art Nouveau

riga, Art Nouveau




© 2017 aylakrobot.com

2 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş, teşekkürler. Şehir içi güvenlik ile alakalı bilgi de verebilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yorumunuz için çok teşekkür ederim. Güvenlik konusunda en ufak bir problem yaşamadım ve duymadım

      Sil