05 Ağustos 2018

Vilnius'dan Notlar

lithuania, litvanya, vilnius

Doğu Avrupa turunda Riga'dan sonraki durağım Rus nüfusun da yoğunlukta olduğu Vilnius'tı. Baltıkların en sessiz ve sakin başkenti olarak bilinir. Çoğu insana göre görülmese de olur. Ama bana göre her şehrin kendine özel bir güzelliği vardır. Kaldığım 2 gün oldukça keyifli geçti. Sadece turistik gezi yapacaksınız bir tam gün bu şehir için yeterli. Ama şehri biraz yaşamak istiyorsanız benim gibi en azından 2 gün kalmanızı tavsiye ederim.


Ulaşım


THY'nın buraya direk uçuşu var. Ancak hatırlayacağınız gibi Riga'dan sonraki durağımdı. Riga'dan buraya yaklaşık 4 saatlik otobüs yolcuğu ile geldim. Otobüs fiyatı 17 Euro. Diğer Baltık ülkelerinde olduğu gibi, bu otobüs de konforluydu ve wi-fi internet mevcuttu. 

Şehirde ulaşım genelde troleybüsler tarafından sağlanıyor. Ancak şehri yürüyerek bitirebildiğim için pek ihtiyaç duymadım. 

Konaklama

Turumda yer alan önceki şehirlerin aksine, daha sosyal bir ortam olmasını ümit ederek bu defa hostelde kaldım. İnternetteki yorumları ve tavsiyeleri de göz önüne alarak Jamaica Hostel'de karar kıldım. Her ne kadar çok temiz ve konforlu diyemesem de, lokasyonu, olanakları ve fiyatından dolayı tavsiye edebilirim. Aşağıdaki fotoğraf hostelin yandan görüntüsü. Sanata meraklı iseniz içerisinde de epey güzel tablolar ve çalışmalar barındırıyor.

Jamaica Hostel

Jamaica Hostel


Gezme Tozma

Yazının başında da belirttiğim gibi, buraya 2 gün ayırmıştım ve bana göre idealdi. Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi burada Old Town kısmı tarihi dokusunu kaybetmemiş, koruma altına alınmış. Old Town içerisinde bir yapıya çivi dahi çakamazsınız.

Old Town

3-4 saat içerisinde bitirebileceğiniz ilk durağımız. Sokaklar fotoğraflık. Diğer başkentler gibi bir kalabalık veya curcuna yok. 


Vilnius Old Town

Vilnius Old Town

Kiliseler

Vilnius'ı Vilnius yapan kiliselerdir dersek abartmış olmayız. Bugüne kadar gördüğün en güzel kiliselere sahip. Benim gibi kilise mimarilerine meraklı iseniz bunları pas geçmeyin. Church of Sts. Peter and Paul, St. Anne ve Holy Spirit Orthodox Church bunlardan sadece birkaçı. Ama zaten gezerken neredeyse her sokakta karşınıza çıkacak. 

Vilnius, Sts. Peter and Paul Church

Vilnius, Church

Vilnius, Church

KGB Müzesi

Diğer Doğu bloku ülkelerinde olduğu gibi burada da bir KGB Müzesi mevcuttu. KGB'nın istihbarat ve sorgu odalarını görmek isterseniz bir kaç saatinizi ayırabilirsiniz.

Vilnius, KGB Museum

Vilnius, KGB Museum

Vilnius, KGB Museum


Üniversiteler

Vilnius tam bir üniversite şehri. Avrupa'nın en eski ünviersilerinden birine sahiptir. O nedenle şehirdeki genç nüfus dikkatinizi çekecektir. 


Gediminas Tower

Böyle tarihi bir şehirde kale olmasa şaşırırdık zaten. Gediminas kalesi şehrin tepesinde yer alıyor. Yürüyerek gidilebilir. Ben kalenin içine girdim, dışardan bakmak benim için yeterli oldu. Şehri tepeden panoramik olarak görmek isterseniz burası güzel bir nokta.

Vilnius Gediminas Tower


Gediminas Avenue

Vilnius'un en işlek caddesidir. İstanbul'daki Bağdat Caddesi gibi düşünebilirsiniz. Hem yürüyüş hem de yeme-içme noktaları için ideal. Bu caddede yürümeden şehirden ayrılmayın.

Vilnius Gediminas Avenue


Uzupis

Litvanya içerisinde kendi özerk cumhuriyetini ilan etmiş küçük bir bölge. Anayasası meşhurdur. Bu özel bölge için ayrı bir yazı hazırlayacağım. O nedenle şimdilik çok fazla ayrıntıya girmeyeceğim.

Vilnius, Uzupis

Yeme-İçme

Litvanya'nın mutfağı ile ilgili anlatabileceğim çok fazla bir şey yok. Meşhur bir yemeklerini duymadım. Sadece soğuk pancar çorbası ve zeppelin adı verilen bir patates yemeği popülerdir. Domuz eti yoğun olarak tüketilir. 

Gece hayatı çok renkli değil gibiydi. Duyduğum kadarıyla insanlar -özellikle öğrenciler- ev partilerini tercih ediyor. Republic No.4 pub benim hoşuma gitmişti.

Gediminas Caddesi üzerinde çok güzel kafe ve restoranlar bulabilirsiniz. Caif Cafe ve Vero Cafe benim sevdiğim kafelerden bazıları oldu.


Aşağıdaki menü Aline Leiciai restauranttan. Bol sebzeli güzel bir biftek yemeğiydi. Çok kalabalık olduğundan yer bulmanız zor olabilir. Ben barda yer bulabilmiştim. 



Bir de Cat Cafe adında içerisinde onlarca kedi barındıran meşhur bir kafeleri var. Ama girerken dikkat edin. Galoş takmak zorundasınız ve fotoğraf çekmek isterseniz flaşını kapatmalısınız. Açıkçası çalışanların aşırı disiplini biraz can sıkıcı olabiliyor ve kendilerini soğuk gösteriyor. Ama bununla birlikte farklı konsepti ve menülerinin uygun fiyatı ile ziyaret edilmeye değer.

Vilnius Cat Cafe




© 2018 aylakrobot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder