10 Kasım 2018

Prag Notları

prag, old town

Krakow'dan Polskibus(pek iyi bir firma sayılmaz) otobüsüyle 7 saatlik yolculuk sonunda vardığım şaheser şehir. Burası gezdiğim yüzlerce şehir arasından top 3'de diyebilirim. Tekrar görmeyi istediğim nadir yerlerden biri. Neden nadir dedim? Çünkü insan genelde görmediği yerleri ziyaret etmeyi tercih eder. Ne de olsa Dünya'da görülmesi gereken binlerce yer var. Ama Prag bir başka. Benim için tekrar tekrar gidilebilecek bir şehir.

Toplamda 3 gece kaldığım bu şehre siz daha fazla zaman ayırabilirsiniz. Gezerken kafanızı nereye çevirseniz fotoğrafını çekmek isteyeceksiniz. 

Prag diyince aklıma ilk gelenler:
  • Astronomik Saat
  • Charles(Karl) Köprüsü
  • Franz Kafka
  • Prag Kalesi(Şatosu)
  • Sokak Sanatı
  • Mimarlık

Gezme Tozma

Yukarda da belirttiğim gibi tripadvisor daki "Gezilecek Yerler" listesi şehrin sadece bir parçası olacaktır. Elinizden kamera veya cep telefonu düşmeyecek. Rastgele tüm sokaklara girin.

Prag'ı Prag yapan 3 sembolik yer vardır. Buraları görmediyseniz, Prag'ı gördüm diyemiyorsunuz: Astronomi Saati, Charles(Karl) Köprüsü ve Prag Şatosu(Kalesi).

Prag, benim aynı zamanda Free Walking Tour'lara katıldığım ilk şehir oldu. Bu beleş turlar ne güzelmiş, daha önceden neden yapmamışım anlamadım. Bir günde bir çok turistik noktayı diğer gezginlerle birlikte bitirebiliyorsunuz. Gezerken hiç ulaşım aracına ihtiyaç duymadım. Yürüyerek bitirebilirsiniz.

Ufak bir uyarı yapayım. Paranızı her yerde bozdurmayın. Bazı döviz bürolarında komisyon alınabiliyor. Bozdurduktan sonra farkediyorsunuz ve iş işten geçiyor. Döviz bozdurma konusunda bu şehirde çok gezginin mağdur olduğunu duydum. Kaldığınız hostel, hotel veya Airbnb evinden destek almanızı tavsiye ederim.

Gezdiğim yerleri kısa kısa paylaşayım:

Franz Kafka Heykeli(Statu of Franz Kafka) 

Heykel dediğime bakmayın. Aslında dönüp duran ve belirli zaman aralıklarında yazarın yüzünü oluşturan hareketli bir mekanizma. İlk kez böyle bir heykelle karşılaştım. Mekanizma Batum'daki Ali ve Nino heykeline biraz benzer. Şehrin merkezinde ama bir AVM'nin dibinde olması biraz ilginç geldi bana.


Charles Bridge(Karl Köprüsü)

Prag'ın en önemli simgelerinden biridir. Mimari ve sanatsal yapısı muhteşem. Köprü üzerinde onlarca heykel var. Üşenmedim hepsinin fotoğrafını çektim.

Maalesef gündüz doğru düzgün fotoğraf çekmeniz mümkün değil çünkü binlerce ziyaretçi ile dolup taşıyor. Eğer güzel fotoğraf çekmek istiyorsanız siz de benim gibi sabah 5'te kalkabilirsiniz. Hostelde tanıştığım Güney Kore'li bir gezgin ile bunu yaptık ve çok keyif aldık. İlk kez benimle günü 15 km'lik yürüyüşle tamamlayan bir gezgin buldum. Üstelik bir kaç güzel fotoğrafımı da çekti. İnsan daha ne ister ki...

Charles Köprüsü'nün uzaktan görünüşü


Aklıma sadee oturmak geldi:)

Niye eğilmişim bilmiyorum, zaten karede yer alıyorum

Old Town(Stare Mesto)

Eski Şehri(Old Town) çok fazla anlatmaya gerek ok. Her şehrin en fazla ziyaret edilen bölgesidir. Ama burası bir başkaydı. Sizi Ortaçağ'a götürüyor. Gezerken yukarılara da bakmayı unutmayın. En sıradan diyeceğiniz tarihi bir yapının bile tepesinde sanatsal bir ziyafetle karşılaşabilirsiniz. 





Astronomical Clock(Astronomik Saat)

Prag'ın bir diğer önemli sembolü. Old Town'a gittiğinizde önünde kalabalık bir kule görürseniz işte orası astronomik saat kulesidir. Dünyanın en eski üçüncü saatidir ve çalışır durumdadır. Üzerindeki 12 saat burçlarla temsil ediliyor. Saat başı üzerindeki figürler hareket ediyor. Bu figürlerin ve hareketlerinin anlamlarını internetten bulabilirsiniz.

Gittiğimde tadilattaydı, etrafı brandalarla çevriliydi. Önü de çok kalabalıktı. Ancak bu fotoğrafı çekebildim.



Prague Castle(Prag Kalesi)

Astronomik Saat ve Karl Köprüsü'nden sonra Prag'ın 3. sembolü kalesidir. Büyüklüğü, mimarisi ve sanatsal dokusuyla bugüne kadar gördüğüm en büyüleyici kale. 4 çeşit giriş bileti var. Ben 350 korunalık olanı seçmiştim. Bu kadar çeşidin olmasının sebebi birbirinden ilgi çekici 8 noktasının olması. Buraya tüm gününüzü ayırın desem sanırım abartmış olmam.Şehri panoramik olarak görebileceğiniz yüksek bir noktada. Kalenin girişinde en güzel manzaranın olduğu yerde maalesef Starbucks vardı.

Kalenin uzaktan görünüşü

Kalenin girişi






Kaleden şehrin panoramik görüntüsü

Dancing House

Prag'a gelip de burada geyik foto çekmeyen yoktur. Bu trende ben de uydum:) Tepesindeki kafe uygun fiyatlı. Çıkıp birşeyler içerken nehir manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.



Kiliseler-Katedraller-Sinegoglar

Prag diğer bir çok Avrupa ülkesi gibi dini mabedler yönünden de zengin. Mimari yapılarına ilgi duyanlar için tavsiye edebileceğim bazı kilise ve katedraller; St. Vitus Katedrali, Basilica of St. Peter and St. Paul, Church of Our Lady Victorious, Tyn Church, St. Thomas ve St. Nicholas Catholic Church. İspanyol Sinagogu girişi ücretli olduğu için girmedim. Sinagoglar neden hep ücretli olur merak ediyorum doğrusu.




Powder Tower

Gotic bir kule. Üzerine çıkıp şehri panoramik olarak görebilirsiniz. Şehrin en eski yapılarından biridir.


Crawling Babies

Nehir kenarında bir parkın içinde yürüyen 3 bebek.  Zaten nehir kenarı yürüyüşü de çok güzeldir. Yürürken bu ilginç heykelleri görmeden geçmeyin.


keywords: prag gezi rehberi, prag gezisi, prag rehberi

© 2018 aylakrobot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder