10 Haziran 2017

Küba Öncesi Küba Belgeseli

cuba, küba, küba gezisi, küba blog


KÜBA. Muhtemelen ülkemizde ve dünyada en çok merak edilen ülkelerden biri. Gitmeyen herkesin ya bir gezi planı vardır ya da en azından "görmeyi çok istiyorum" dediğini duyarız.

The Cuba Libre Story

İster ziyaret etmiş olun, ister henüz plan aşamasında olun,  ister sadece merak ediyor olun, tavsiye edeceğim bir tarihi belgesel var: Netflix'in sunduğu 2016 yapımı The Cuba Libre Story. Yani Küba'nın Özgürlük Hikayesi. 

Alman, Rus ve Fransız yapımcılar tarafından yapılmış belgesel 8 bölümden oluşuyor. Küba'nın siyasi tarihi hakkında bana en çok fikir veren 2 şeyden biri bu belgesel iken bir diğeri iki yıl önce bizzat ziyaret ettiğim Devrim Müzesi'dir. 


Belgesel, İspanyol sömürüsünden Amerikan sömürüsüne geçişi ve arkasından gelen devrimi mümkün olduğunca bağımsız bir şekilde ele almaya çalışmış. Devrimci askerlerden, devrim karşıtı isyancılara, gazetecilerden, o dönemi bizzat yaşamış halka herkes söz almış. Örneğin; Fidel Castro ne göklere çıkarılan bir devrimci ne de bir diktatör olarak gösterilmeye çalışılıyor. Herkes kendince fikirlerini paylaşıyor. 

Jose Marti, Batista'nın yükselişi, Ernesto Che Guavera'nın devrimdeki büyük rolü, soğuk savaş dönemindeki Amerika'yla olan füze krizi, John Kennedy suikastı ve Camila Cienfuegos'un gizemli ölümü ve tabi ki bitmek bilmeyen özgürlük savaşları belgeselde öne çıkan konulardan bazıları.

batista, castro, che, huye batista


Eğer 8 bölümden oluşan siyasi tarih beni sıkar derseniz, ek bilgi vereyim: Tarihi anlatılırken aynı zamanda Küba'yı geziyor olacaksınız. Ekonomosi ve demografik yapısı hakkında fikir edineceksiniz. Hatta gidip görme isteğinizin artacağına garanti verebilirim. 

Film IMDB' den 8/10 almış. 



© 2017 aylakrobot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder