18 Kasım 2018

Kharkiv Rehberi


Pegasus Havayolları ile direk uçtuğum bu şehir, Ukrayna'nın nüfus bakımından 2. büyük şehri. Bu şehir için ilk tecrübem uçaktaki yolculuların kalitesinin düşüklüğü oldu. Amcam yaşındaki insanların yüksek sesle gülmelerini, bağırıp çağırmalarını, hosteslere komik olmaya çalışmalarını görmemek ve duymamak için kulaklığımı takıp gözlerimi kapadım. Umarım genel değildir, bana öyle denk gelmiştir.

Şehirden Notlar

  • Biraz bitap bir görüntüye sahip. Bunda II.Dünya Savaşın'da yerle bir olmasının da etkisi olabilir. Bir yandan çok yeşil bir şehir iken diğer yandan yaşam olarak gri bir şehir diyebiliriz. 
  • Rusça'da Kharkov deniyor ve Harkov diye okunuyor.
  • Özellikle Lviv ile kıyaslarsak yüzü daha çok Rusya'ya dönüktür. Ancak ben ordayken(2017 kışında) devlet klasik milliyetçilik hareketi olan her yere Ukrayna bayrakları asmıştı. Bunun sebebi sanırım Donetsk veya Kırım benzeri bir AB-Rusya mücadele alanına dönüşebilme ihtimali.
  • İçinden nehir geçen yemyeşil bir şehir.
  • Vizesiz ve uygun fiyatlı olmasından dolayı şehirde Türkiye'den epey ziyaretçi(gezgin) ile karşılaşabilirsiniz. Gerçi yüksek döviz kuru nedeniyle Türkiye için halen ucuz mu emin değilim. 
  • Ayrıca öğrenci şehri olarak da bilinir. Bir çok üniversiteye ev sahipliği yapar. Siz de farkedeceksiniz genç populason çok yüksek.

Ulaşım

İçerisinde çok eski (neredeyse 100 yıllık) bir metro barındıyor. Bir kaç kez kullandık. Bunun haricinde 3 günlük gezimizde şehri genelde yürüyerek gezdik(evet, bu defa yalnız değildim. şirketten bir arakdaşımla gittik.). Arada bir uber kullandık. Taksi yerine uber kullanmanızı tavsiye ederim. Bir defa da Couchsurfing de çok şirin bir çift bizi farklı bir restorana araçlarıyla götürdüler. 


Konaklama

Bir arkadaşımızın tavsiyesi üzerine Complimente Guest House'da kalmayı tercih ettik. Her ne kadar odaları geniş ve rahat olsa da, ısınma problemi ve fiyatı nedeniyle benden tam not alamadı. Keşke kendim araştırıp bulsaydım dediğim oldu.

Gezme Tozma

Gezip görülecek daha başka yerler de belki vardı ama kaldığımız 3 günlük süre bu şehir için yeterli oldu diyebilirim. Özellikle Old Town adını almış bir yere rastlamadım. Şehrin kendisi komple Old Town gibi diyebilirim.

Gorky Central Park

Kharkiv'de en sevdiğim yer oldu. 2-3 saatinizi geçirebileceğiniz çok güzel bir park. İçerisinde bir Luna Park da barındırıyor. Şehirde en çok fotoğrafı çekilen yerdir.






Shevchenko Park

 Kharkiv'deki bir başka önemli park da Shevchenko Parkı. Aklınıza hemen Ukraynalı ünlü futbolcu gelmesin. İsmini Ukrayna Dil ve Edebiyatının temelini atmış ünlü şair ve ressam Taras Shevchenko'dan almıştır. Ben de bu bilgiyi orada öğrendim.




Freedom Square(Özgürlük Meydanı)

Ukrayna'nın en büyük, Avrupa'nın en büyük meydanlarından biri. Bir zamanlar Lenin heykeline sahipmiş. Ama maalesef yıkmışlar. O nedenle bomboş bir alan gibi duruyor. Buranın neyinin fotoğrafını çekeyim ki diyebilirsiniz. Şehirdeki buluşma yerlerinden biri. Çevresinde bir çok mekan var. 

Kilise ve Katedraller

Avrupa'daki bir çok ülke gibi Kharkiv de ilgi çekici mimariye sahip katedral ve kiliseler barındırıyor. Bunlardan bazıları:
  • Assumption Cathedral
  • Holy Virgin Monastery
  • Temple of My Myrrh



Tarihi Sokaklar

Başta da belirtmiştim, burası oldukça eski bir şehir. Etrafta çok fazla modern binalar göremezsiniz. Özellikle nehrin diğer tarafında Sovyet döneminden kalma tarihi sokak ve yapılara rastlayabilirsiniz. Biz hava çok soğuk olmasına rağmen üşenmedik 10 km kadar sokakları gezdik. Size de tavsiye ederim. 





Bir üniversite kampüsü


Diğer Yerler

Bunların haricinde hava şartlarından dolayı ziyaret edemediğimiz yerler oldu. Belki siz listenize eklemek istersiniz. Bunlardan bazıları:
  • Hayvanat Bahçesi(bana göre değil)
  • Museum of History(Tarih Müzesi)
  • Kharkiv Art Museum(Sanat Müzesi)
  • Botanical Garden(Botanik Bahçe)
  • Cosmos Museum(Kozmoz Müzesi)
  • Great War Memorial
  • Software and Computer Museum

Yeme-İçme


Yeme içme ile ilgili epey notlarım olduğu için onu ayrı bir yazıya dökmem daha uygun olurdu. Yeme içme notları için tıklayın.



© 2018 aylakrobot.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder