24 Mart 2020

Villa de Leyva Notları

villa de leyva, colombia, bogota

Bogota ve Zipaquira'dan sonraki durağım, Kolombiya'nın en turistik kentlerinden biri olan Villa de Leyva. Bogota'dan otobüsle 2.5 saat sürmesi beklenen yol 5 saat sürdü. Sebebi ise birazdan anlatacağım "Uçurtma Festivali"ne denk gelmiş olmam.
5 saatlik yolu keyifli hale getiren annesinin kucağında yanımda oturan Angie oldu. Bu Kolombiya güzeli 9 yaşındaydı. İlkokul 3'e gidiyordu. Konumuz ingilizcenin önemi ile başladı. İngilizce öğretmeni çok kötü olduğu için öğrenemiyormuş. Ben de öğrenmek için sadece okulu beklememesi, kendisinin de okuyarak ve izleyerek öğrenebileceği tavsiyelerinde bulundum. Bunu söylemem annesinin de hoşuna gitti ve koyu bir muhabbet başladı.
Okumak diyince konu ordan devam etti. Çok sevdiğini söyledi ve bana son okuduğu kitabı 1 saat kadar anlattı. Anlattıklarının ancak %10-20 sini anlayabiliyordum ama yine de sabırla dinledim. Anlamadığımı belli etmemek için o güldüğünde ben de güldüm.
.
Biraz köyünün güzelliklerden bahsettikten sonra bize(bana ve annesine) bir bilmece sordu. “içi siyah dışı sarı, nedir?”. Meyvelerden başlayıp aklıma gelen herşeyi saydım ama bilemedim. Cevap sarı mont giymiş siyahiymiş:)
.
Sonra matematiği çok sevdiğini söyledi. Ne güzel ben de severim diye karşılık verdim. Peki ne olmak istersin diye sorunca uzun bir süre düşündü. Şu ana kadar kimse sormamış gibiydi. Sonunda polis dedi. Ben de daha bilimsel bir şey seçsene, her yer zaten polis diyince, önümüzde oturan babası arkasını dönerek “Türkiye’den gelmiş kızımı örgütlüyor” bakışı fırlattı:)



Kent Kolombiya'da mimarisi ve dokusu en fazla korunmuş yerlerden biri. Burada yapabileceğiniz o kadar çok aktivite var ki, rahatlıkla 3-4 gün ayırabilirsiniz. Ben yeterince araştırmadığım ve zaman kısıtım nedeniyle sadece bir gece geçirdiğime pişman oldum.


Burada Xue Hostel adında, bugüne kadar gördüğüm en güzel hostellerden birinde kaldım. Temizliği, tasarımı, çalışanların yardımseverliği, ferahlığı, odaların genişliği... her şeyiyle dört dörtlüktü. Geceliği 60.00 COP(Yaklaşık 100 TL). Yolunuz buraya düşerse şiddetle tavsiye ederim. Burada aynı zamanda minik bir arkadaş edindim:Samuel. Gezilerimde annesi ve teyzesiyle beni yalnız bırakmadılar. Tabi karşılığında sürekli fotoğrafını çekmemi istedi.




Yukarıda da belirttiğim gibi, Villa de Leyva'da tam uçurtma festivali vaktinde gelmiştim. Kasaba tıklım tıklım yerli ve yabancı turistlerle doluydu. Hostelde hep başka ülkelerden insanlar beklerden bir çoğu Kolombiya'lıydı. Bu festivali epey önemsiyorlarmış. Akşam dışarı çıktığımda mekanlar tıklım tıklımdı. Zar zor bir yer bulup pollo asado con papa(piliç ve patates yemeği)'mı tıkabasa yedim. 



Bu kentte 3-4 gününüzü dolu dolu geçirebileceğiniz çok güzel yerler var. Ama belirtmekte fayda var bunun için biraz para harcamanız gerekecek.Casa Terracota, Plaza Mayor, Pozos Azules, Museo el Fosil, Arkeoloji Müzesi bunlardan sadece birkaçı. Ben tek günüm olması dolayısı ile sadece Casa Terracota ve Plaza Mayor'u(zaten merkezi oluyor) ziyaret edebildim.


Buradan sonraki planım Mompox'a gitmekti. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Haritada yakınmış gibi görünen yer(7-8 saat sürer sanmıştım) otobüsle 17-18 saatmiş. O nedenle bu hayalimi gerçekleştiremeden Cartagena'ya uçmak üzere Bogota'ya döndüm. Bu beni biraz üzdü çünkü Dünya Mirası bu kenti de çok merak ediyordum.




 © 2020 aylakrobot.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder