30 Temmuz 2017

Tartu'dan Gezi Notları

Tartu, Old Town, Town Hall, Square


Estonya hakkında ilk yazım başkent Tallinn ile ilgiliydi. Ülkenin ikinci büyük şehri -aynı zamanda öğrenci şehri diye de geçer- Tartu'dan da biraz bahsetmek gerek. Çünkü Estonya'ya gelirseniz, ikinci durağınız burası olabilir.Ziyareti hakeden sakin, huzurlu ve keyifli bir şehir. Umarım notlarım Tartu gezi rehberim faydalı olur:)

Ulaşım

tartu, taxi, taksi

Tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'den buraya direk ulaşım yok. Tallinn'den her saat başı bu şehre otobüs var ve yaklaşık 2.5 saat sürüyor. O nedenle önceden bilet bulmayla falan uğraşmayın, yolda kalmazsınız. Küçük bir şehir olduğu için her yere yürüyerek gidebilirsiniz. Diğer Doğu Avrupa ülkelerinde olduğu gibi burada da bir çok noktada ücretsiz wi-fi noktası var. Benim gibi bir kafede kahve içerken, bir sonraki ziyaret noktasını hızlıca internetten bulabilirsiniz. 

Konaklama

Tartu, airbnb, apartment

Ben direk arkadaşımla AirBnb'yi tercih ettiğim için, hotel ve hostel konusunda çok fazla bir bilgi veremeyeceğim. Kaldığım apartman merkeze ve otogara çok yakınde, temiz ve şık bir tasarıma sahipti. Ev sahibi de çok yardımseverdi. Merak eden olursa özelden yardımcı olabilirim.

Gezme Tozma

Küçük bir şehir olmasına rağmen, ne kadar çok görülecek noktası olduğunu farkedince çok şaşıracaksınız. Kaldığım 2 gün boyunca toplamda yaklaşık 30 km yürüyerek, bir kaç müze haricinde şehri tamamladım. 

tartu, street

Tartu'da Rus etkisini pek göremezsiniz. Bu yönüyle Tallinn'den farklı. Kaldığım süre boyunca aklımda kalan bir Sovyet yapısı olmadı. Bu noktada küçük bir bilgi vereyim: Gezmek bazen okumaktan daha çok bilgilendirici. Mesela Doğu Avrupa'yı gezerken, yapıların hangisinin Sovyet, hangisinin Avrupa etkisinde kaldığını öğrenmeye başlıyorsunuz. Sovyet yapıları genelde siyah, beyaz veya gri tonda, düz balkonsuz, yüksek olur ve her katta bir çok odadan oluşuyor. Diğerleri ise genelde taş veya ahşap ve daha renkli oluyor.

Daha fazla uzatmadan Tartu'da gezilecek noktalara geçelim:)

Tartu Old City 

Tartu, Old Town, Hall Square

İlk uğrayacağınız nokta şehrin kalbinin attığı Old City(Eski Şehir) dir. Town Hall Square'ı da içeren bu kısımda bir çok renkli arkaik(eski) yapıların fotoğraflarını çekebilir, alışveriş yapabilir, çevresinde sokaklarda kafe, bar ve restaurantlarda takılabilirsiniz.Meydandaki Nation Geographic çerçevesinde fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

Tartu, national, geographic, town hall square, old city, aylak robot

Yazının en başında gördüğünüz anıt ise bu meydanda bulunan Kissing Students Fountain(Öpüşen Öğrenciler Şelalesi)'a aittir. Tartu'nun simgelerinden biridir. Dilek çeşmesi olarak ziyaret edenlerden tutun, düğün fotoğrafları için gelenlere kadar epey ziyaret akınına uğrar.

Tartu University Botanical Garden (Tartu Üniversitesi Botanik Bahçesi)

tartu, botanical garden, tartu university

tartu, botanical garden, tartu university

Benim gibi park ve bahçeleri seven biriyseniz, buraya mutlaka uğrayın derim. Fazla büyük olmadığı için 1-2 saatte bitirebileceğiniz çok güzel bir botanik bahçedir. Hem ilk kez göreceğiniz bitki ve çiçeklerle karşılaşabilir hem de güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz. Merkeze çok yakın.

St. John's Church (St. John Kilisesi)

St. John's Church, Tartu, Church

Şehir meydanına 5 dakika yürüme mesafesindeki bu kilisinin mimarisi oldukça farklı. Tamamına yakını kiremit renginde ve gotik bir tarzı var. Girişi ücretsiz.  


Tartu University (Tartu Üniversitesi)

Tartu University

Tartu University


1632'de kurulmuş olan bu üniversite, Estonya'nın en büyük üniversitesi ve dünyanın en iyi üniversiteleri arasında %2 lik dilimde. Hem iç hem dış mimarisi oldukça şık. Merak ederseniz yarım saatinizi ayırabilirsiniz.

Toome Hill (Toomemagi)



Cathedral ruins, Old Observatory, Angel's Bridge gibi bir çok tarihi yapıyı barındıran Toome tepesi, hem şehri tepeden görmek hem de yürüyüş yapmak için çok güzel bir nokta. Yürüdükçe yürüyesiniz gelir. Eski tip evler, anıtlar ve grafitiler ile karşılaşacaksınız.

Twin Statues "Father and Sun" Sculpture(Baba ve Oğul Heykeli)

tartu, father and son sculpture

Hikayesini bilmiyorum ama ilginç bir heykel ikilisi. Bir fotoğrafı hakediyor:)

Sculpture Oscar Wilde and Eduard Vilde(Oscar Wilde ve Eduard Vilde Heykeli)

tartu, oscar wilde, eduard wilde, sculpture

Vallikraavi sokağındaki bu 2 yazarın heykeli mutlaka görülmeli. Bildiğim kadarıyla bu 2 yazar aslında hiç bir zaman bir araya gelmemiş. İsmi twin statues olarak da geçer.

Emajogi River (Emajogi Nehri)

tartu, emajogi river

tartu, emajogi river


Şehri ikiye bölmüş olan bu nehrin her iki tarafında da yürüyüş yapabilir, bot gezisine katılabilir ve kenarlarındaki farklı konseptte kafe-barlardan birinde kahve veya bira keyfi yapabilirsiniz.

Graffiti (Grafiti)

tartu, graffiti

tartu, graffiti

tartu, graffiti


Grafiti sevenler için Tartu oldukça zengin bir şehir. Özellikle Ema nehri kenarlarında ve Toome Tepesinde bir çok grafiti ve duvar yazılamaları ile karşılaşabilirsiniz. Bunlardan bazıları stencil olsa bile, el yapımı grafitiler çoğunluktadır.

Ve Diğer Yerler

Bunların haricinde, en azından fotoğraflarını çekmek isteyebileceğiniz başka ilgi çekici noktalar daha var. Bir çoğunun kendine has bir tarihi veya hikayesi vardır. Merak ederseniz, google'dan araştırabilirsiniz. 


tartu, church, cathedral

Tartu toy museum





 Bir sonraki yazımız Tartu'da yeme-içme üzerine olacak. O zamana kadar Tartu'da çektiğim diğer fotoğrafları merak ederseniz instagram hesabım "aylakrobot" a göz atabilirsiniz.

© 2017 aylakrobot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder