19 Nisan 2020

Cusco ve Machu Pichu Notları

machu pichu, cusco, peru

Machu Pichu: Dünyanın 7 harikasından biri. Milyonlar için Peru'ya gelmenin en önemli sebebi. İnka'ların İspanyol akınlarından(veya katliamlarından) korunmak için And Dağları'nın zirvesinde inşa ettiği devasa şehir.
Machu Pichu, Peru'nun en eski, en otantik şehirlerinden biri olan Cusco'da bulunur. Bu şehre Lima'dan uçakla geliyorsunuz. Biraz sallantılı bir uçuş olması sizi şaşırtmasın. Havaalından merkeze gitmek için taksiye 10-15 Sol vermek yerine, otobüsle 1 Sol ile ulaşabilirsiniz.

Batman'a yolcu kalmasın:)

Burada Lima'dan hatırlayacağınız Kokopelli Hostel'de kaldım. Bir çok yerde şubeleri varmış. Cusco'daki oldukça büyük ve çeşitli organizasyonları oluyor. Bir çok ücretsiz çay çeşidi ikramları var.



Cusco'ya geliyorsanız soğuk havaya hazır olun. Özellikle geceleri. Yaz mevsimi olduğuna aldanmayın. 

Peru halkı Kolombiya'ya nazaran daha antik. Özellikle Cusco'da halk yerel kıyafetler giymeye devam ediyor. Çok samimi bir iletişimleri var. Uzaktan baktığınızda yüzleri çok asıkmış gibi görünür ama konuşmaya veya bir şeyler sormaya başladınız mı hemen yardımcı oluyorlar.


Çok fazla vaktim olmadığı için ulaşır ulaşmaz ilk olarak Machu Pichu için turları araştırdım. 350 dolardan başlayan fiyatlar. Kendi başınıza yapmak isterseniz 250 doları buluyor(Sadece giriş bileti 152 Sol). Machu Pichu bileti dahil. Birkaç yıl önce devlet, doğallığın bozulmaması için günlük turist sayısını sınırlandırmış. O nedenle her şeyi kendim hallederim derseniz çok önceden internetten biletini alın. Ben hostelin önerdiği What a Trip isminde bir organizasyon ile anlaştım. Turların da seçenekleri var, mesela ben Cusco'ya kadar tren kullanmak yerine ve Machu Pichu tepesine çıkmak için otobüs yerine yine yürümeyi tercih ettiğim için daha uygun fiyatlı oldu. Tabi bunun bedeli de oldu. İlerde anlatacağım:)

Cusco'da ilk olarak merkezdeki Plaza de Armas çevresini gezdim. Rastgele sokaklarına girdim. Alışverişi seviyorsanız burası tam yeri. Bir çok otantik ürün bulabilirsiniz. 


Cusco Cathedral



Cusco'da en fazla ilgimi çeken yerlerin başında Mercado Central de San Pedro(San Pedro Merkez Marketi) oldu. Pazarda ve markette çalışanların büyük çoğunluğu kadınlar. Sebebini sorduğumda ise erkeklerin tarım ve inşaat gibi daha fazla kas gücü isteyen işlerde çalıştığını öğrendim. Burada gıda harici ürünlerde -aksesuarlar, tabaklar, kaseler..- pazarlık yapmanızı tavsiye ederim. Ben 2 etnik desenli çorba kesesini söylenen fiyatın yarısına indirdim.






Eğer vaktim elverseydi Rainbow Mountain'a gitmeyi çok isterdim. Ama Machu Pichu için 2 güne ihtiyaç vardı ve ona ayırmak zorundaydım. 

Machu Pichu rotası da şöyle oluyor: Sabah erkenden Cusco'dan eski tip otobüsle 6 saatlik yolculuk sonrası Hidroelectrica'ya varıyorsunuz. Bu yol oldukça zikzaklı. Otobüste kusanlar olabiliyor. Benimkinde oldu. Hidroelectrica Aguas Calientes denilen Machu Pichu'nun eteklerinde yer alan kasabaya giden trenin kalktığı yerdir. Eğer daha önceden bilet aldıysanız trenle gidebilirsiniz. Ben tamamen yürüyüş odaklıydım o nedenle yürümeyi tercih ettim. Tren rayları üzerinde yaklaşık 2.5 saat yürüyorsunuz. Yolda sizin gibi sırt çantalı epey gezgin göreceksiniz. Ben de İtalyan, Fransız ve Koreli 4 yol arkadaşı edindim.



Aguas Calientes ufukta göründü

Aguas Calientes'e vardıktan sonra burada bir gece konaklamanız gerekir. Sonraki sabah sizi yorucu bir gün bekliyor. Bolca dinlenin, güzel bir akşam yemeği yiyin, isterseniz benim gibi Aguas Calientes denilen sıcak kaplıcada yüzmeye gidin. 

Machu Pichu Dağı'na ben tırmanarak çıkacaktım. Otobüs bileti almamıştım. Yaklaşık 2000 merdiven ve çıktıkça oksijenden dolayı nefesiniz biraz kesilebiliyor. Bana ortalama 1.5 saat sürer demişlerdi, ben 55 dakikada çıktım. Sabaha karşı 4 te uyanıp 5 gibi çıkmaya başladım ve 6 gibi girişine vardım. Nefes nefese kalmıştım ve sırılsıklam olmuştum.


Size tavsiyem çantanızda bir büyük su, en az 2 tişört, atıştırmalık sandviçler, güneş gözlüğü, güneş koruyucu bulunsun. Üzerinize çok rahat şeyler giyin. Ayakkabınız da mutlaka spor olsun. Ayrıca orjinal pasaport yanınızda bulunmalı. Son olarak yanınızda nakit para bulunsun, kredi kartı pek geçmiyor. 

Rehber eşliğinde Machu Pichu gezisi yaklaşık 3 saat sürüyor. Kafilede değnekle yürüyen ve yalnız gezen yaşlı bir amcanın azmine hayran kalmıştım. Gezgin olmak için illa genç olmak zorunda değilsiniz.






Machu Pichu'yu ziyaret etmek mutluluk verici. Bir çok insanın hayalinde görmeyi istediği yer ve siz gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Aynı güzergahı takip ederek gece yarısı Lima'ya geri döndüm. 2 günde toplam 45 km civarı yaptım. Bunun bir kısmı merdivenlerdi. Bu zorluğun keyfi bir başka oluyor. Eğer siz "ben bunu göze alamam" derseniz, Hidroelectrica'dan Aguas Calientes'e trenle gidebilirsiniz. Benzer şekilde Machu Pichu dağına da otobüsle çıkabilirsiniz ve sabah güneş doğmadan sıraya girmeniz gerekecek.

Bir Peru, Cusco ve Machu Pichu maceram da bu şekilde sona erdi. Arjantin yolcuğu için güzel bir uykuyu haketmiştim:)

© 2020 aylakrobot.com







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder